Gevelcoating

Gevelbescherming

Optimale bescherming en individuele vormgeving

Gevelverven dienen niet alleen voor de vormgeving – ze moeten in de eerste plaats het gebouw beschermen. Het succes van een robuust gevelsysteem kan maar worden gegarandeerd als de afwerking optimaal is afgestemd op de betreffende ondergrond.

Daarnaast spelen mogelijke milieu-invloeden en kleurwensen een rol bij de beslissing over de juiste gevelafwerking. Wilt u een donkere kleur op een geïsoleerde gevel? Door speciale kleurformules wordt het “opwarmen” van de oppervlakken verminderd, waardoor er meer speelruimte ontstaat voor de uitvoering van systemen voor buitengevelisolatie.

De drie gevelsystemen

Er wordt in principe een onderscheid gemaakt tussen drie systemen, afhankelijk van de ondergrond en de milieu-invloeden:

1.) Het organisch gebonden systeem biedt langdurige bescherming in stedelijke gebieden en industriegebieden met een grote kleurvariatie en kleurstabiliteit.

2.) Bij het siliconensysteem houden de grote vochtwerendheid en tegelijkertijd ook zeer goede dampdoorlaatbaarheid de gevel droog.

3.) Het silicaatsysteem weet dan weer te overtuigen met een grote weerbestendige, waterdampdoorlatende afwerking op minerale ondergronden die in staat zijn om te

    verkiezelen.

1. Organisch gebonden: langdurige bescherming

In dichtbevolkte stedelijke gebieden en industriegebieden worden gevels blootgesteld aan hoge belastingen: agressieve schadelijke stoffen vanuit de lucht, maar ook wind, kou en regen.

De organisch gebonden gevelproducten bieden bescherming tegen al deze factoren. Duurzaam en veilig. De voornamelijk minerale bestanddelen geven aan organisch gebonden systemen een grote mechanische belastbaarheid en zorgen ervoor dat ze overal kunnen worden ingezet.

De voordelen:

 • grote kleurvariatie
 • grote kleurstabiliteit
 • grote mechanische belastbaarheid
 • goede resistentie tegen agressieve luchtverontreiniging
 • ideaal voor gebruik in stedelijke en industriële gebieden

2. Siliconensysteem: Zo blijven gevels droog

Water vormt een van de grootste gevaren voor gevels. Het vormt een voedingsbodem voor algen en schimmels. Bovendien kan vochtdoorslag het metselwerk beschadigen en bij inwerking van vorst kan de gevelafwerking loslaten.

Met behulp van het Siliconensysteem blijft de gevel droog dankzij het hoge waterafstotend vermogen en de tegelijkertijd zeer goede waterdampdoorlaatbaarheid. Daarnaast wordt de gevel ook nog eens schoon gehouden, omdat vastzittend stof van de gevel wordt afgespoeld.

De voordelen:

 • geringe neiging tot verontreiniging
 • sterk waterafstotend
 • grote dampdoorlaatbaarheid
 • effectieve bescherming tegen luchtverontreiniging
 • universeel inzetbaar

3. Silicaatsysteem: voor de bescherming van monumenten

Het silicaatsysteem biedt een compleet productspectrum voor minerale ondergronden: het is erg weerbestendig en tegelijkertijd waterdampdoorlatend. Daardoor is het optimaal geschikt voor het restaureren van historische en beschermde gebouwen. Het systeem berust op het proces van verkiezeling, een chemische verbinding van de afwerkmaterialen met de ondergrond. Het toepassingsgebied is daarom beperkt tot minerale ondergronden, waarvan het oppervlak kan worden verkiezeld. Door de ecologische pluspunten zijn de silicaat-producten ook interessant voor het moderne bouwen.

De voordelen:

 • compleet assortiment van vulmiddel tot en met finish
 • dampdoorlatend en in staat tot sorptie
 • weerbestendig en in staat tot verkiezeling
 • ideaal voor gebruik bij historische en beschermde gebouwen
 • natuurlijke bescherming tegen algen en schimmels met Ultrasil HP 1901

Bekijk meer

Tio Hogeschool te Hengelo

Meer info

Pand Concordia Film-Theater-Expositie van Gemeente Enschede

Enschede
Meer info

Monumentale pand Het Elderinkshuis te Enschede

Enschede
Meer info
Terug naar overzicht